Bakelse på rostad grädde, chokladkola och mandelmaräng med yoghurt- och tranbärssorbet
En dessert som snabbt läggs ihop vid servering då alla delar kan förberedas. Den ger ett elegant och stilrent intryck med flera smaker och konsistenser.
Gör så här
-
Mandelmaräng:
- Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
- Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
- Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
- Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
- Låt svalna och stansa ut bottnar till bakelserna, bryt resten i små bitar.
-
Rostad grädde:
- Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
- Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
-
Pannacotta med rostad grädde:
- Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
- Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna i isbad, rör om då och då. Pannacottan ska stelna till en krämig konsistens.
- Fyll upp en spritspåse.
-
Chokladkola:
- Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
- Koka socker, vatten och glykos till 130°.
- Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
- Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
-
Italiensk maräng:
- Vispa äggvitan fluffig.
- Koka vatten och socker till 121°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast och glansig maräng.
- Fyll upp en spritspåse med tyll.
-
Yoghurt- och tranbärssorbet:
- Koka upp vatten och socker till en lag, låt svalna.
- Rör ner puré och yoghurt i sockerlagen. Låt frysa helt.
- Kör i Pacojet vid servering
-
Montering och dekoration:
- Fyll bakelseformar i silikon till hälften med pannacotta. Spritsa i chokladkola till en interiör. Fyll med mer pannacotta och lägg till sist på en mandelmarängbotten. Frys.
- Plocka de frysta bakelserna ur formarna och spreja med chokladspray.
- Placera bakelserna mitt på desserttallrikar. Spritsa några toppar chokladkola och italiensk maräng på tallrikarna.
- Lägg bitar av mandelmaräng och hackad mandel på tallrikarna där sorbeten ska placeras. Lägg ut några tranbär och dekorera med örter. Ägga en sked sorbet och placera på maräng- och mandelhacket. Avsluta med en chokladdekor.