På Gränbyskolan rattar fritidsledarna frukosten

Gränby allaktivitetshus och Gränbyskolans restaurang tog hem vinsten i Årets Frukostlyft Arla Guldko 2021. Jaqline Claesson, enhetschef, och Charleen Fichtner, verksamhetsledare, båda på Gränby allaktivitetshus, berättar hur de lyckat så bra med skolfrukosten. 

Hur kom ni i gång med frukostserveringen? 

– Vi ville ge eleverna en bra start på skoldagen och tog upp det med skolans rektor som var mycket positiv. Sedan gjorde vi en enkät som visade att sju av tio var elever positiva till skolfrukost.

– Vi fick använda skolans matsal när den står tom mellan klockan 7.30 och 8.30. Tanken var att prova under två veckor och sedan utvärdera. Men vi fick snabbt bra gensvar av eleverna och beslöt därför att fortsätta.

Hur har ni löst det praktiskt med maten?

– Frukostmaten levereras samtidigt som skolans livsmedel till köket. Vi plockar in varorna i våra egna förråd och förbereder morgondagens frukost. Basfrukosten är yoghurt, flingor, smörgås, juice, kaffe och te.  

– På fredagarna kan det bli lite extra, exempelvis färdiga baguetter. Köket tar hand om disken som alla frukostgäster tar undan själva. Vi har i snitt 75 gäster varje dag.

Vilket fördelar ger frukosten?

Lärarna tycker att eleverna är lugnare, orkar mer och presterar bättre. Många lärare ser hellre att elever äter frukost i lugn och ro och kommer tio minuter sent till lektionen att de börjar skoldagen med tom mage. 

Eleverna säger att de har fått bättre sammanhållning i skolan och hittat nya vänner. 

Enligt köket har matsvinnet minskat. Eleverna kommer inte superhungriga till lunchen och tar mer mat än de orkar äta upp. Dessutom tas rester tillvara och används till frukost dagen därpå.

Hur ser budgeten ut?

– Vi har en budget för allaktivitetshuset och fördelar pengarna på olika aktiviteter. Vi har valt skolfrukost eftersom vi ser så många vinster. Vi kommer framöver att jobba mer kostnadseffektivt. Baka bröd i stället för att köpa, till exempel, det blir helt andra kostnader. 

”Frukosten är så mycket mer än frukost. Här möts elever och skolans personal i lugn och trygg miljö som inbjuder till samtal. Eleverna känner sig sedda. Vi pratar om allt och lyssnar på deras önskemål. För oss är det den allra största vinsten.” 

Jaqline Claesson, enhetschef, och Charleen Fichtner, verksamhetsledare, båda på Gränby allaktivitetshus i Uppsala kommun 

Gränbyskolans bästa frukosttips 

  • Starta frukost i samverkan med fler på skolan. Ta med rektor från start.
  • Gör det enkelt, då håller det i längden. Det kan räcka att servera smörgås eller yoghurt.
  • Börja testa under en kort period och gör justeringar vartefter. 
  • Lyssna på vad eleverna tycker.
  • Se vilka organisationer och föreningar som ni skulle kunna samverka med. Kanske en pensionärsförening, då kan generationerna mötas.