Grönare på sommarmenyn
Efterfrågan på gröna rätter avtar inte för att det är sommar. De är ofta ett välkommet alternativ i värmen. Och vägen till en god vegetarisk rätt går oftast via mejerikylen. Mejeriprodukter binder samman gröna rätter, intensifierar smaker och tillför mättnad i rätter med magrare råvaror.
1. Ostigt men sant
Ost passar till det mesta, men är ett extra bra tillbehör i gröna rätter som innehåller lite naturligt fett. Ostar med lång lagringstid är fylliga och kan användas för att öka smaken utan att behöva öka mängden. Även en liten bit kan göra stor skillnad.
- Använd småbitar av ost som blir över och gör en ostkräm som lyfter vilken kall eller varm rätt som helst! Ostkräm med yoghurt är en användbar grundkräm som kan smaksättas för att anpassas till många olika rätter.
- Ostrester kan också användas i t.ex örtpesto och varma såser, eller smaksätt dina krutonger med ost.
- Överbliven ost passar också vid gratinering av gröna råvaror eller på pizza
- Använd tillagningssätt som låter lockande och låt det framgå i menyn för att öka försäljningen. Ostgratinerat, friterat och grillat är svårt att säga nej till!
Osten i mitten
Det går också att bygga gröna rätter kring ost. Arla® Pro Vitost innehåller mycket protein och klarar därför av ansvaret som huvudroll i vegetariska rätter. Många mejeriprodukter ökar mättnaden och rundar av på samma gång, vilket är tacksamt på den gröna sommarmenyn.
Vegetariska ostar
Nästan alla Arlas ostar är vegetariska då de görs på ystenzym och inte animaliskt löpe. Det gör att de även passar en lakto-ovo-vegetarisk kost.
Naturligt laktosfri
All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost. Läs mer om våra ostar här.
2. Rör till det
Såser och röror öppnar upp många möjligheter i vegetariska rätter. Krämer, puréer och vinägretter gör rätter kompletta och adderar ytterligare smak. Mejeriprodukter är ofta en bra start för att göra en sås eller röra. Röror med turkisk eller grekisk yoghurt och keso är perfekt i somriga sallader och tillför matighet, de passar också bra till grillade gröna råvaror.
Smör eller färskost kan användas till smakrika spreads som gör brödserveringen ännu bättre.
Fetare rätter passar bra ihop med magra mejeriprodukter, och gärna ihop med någon typ av syra som citron eller vinäger.
Krämig, frisk eller vispad
Locka till köp på dina vegetariska rätter genom att beskriva dem på ett tilltalande sätt. Använd ord som får rätterna att bli svårare att motstå och öka försäljningen.
3. Smakfull och balanserad
Det mesta blir gott med smör och grädde, och vegetariska rätter är inget undantag. Mejeriprodukter rundar av och höjer smakerna. Fettet i produkterna frigör fler smakämnen och ökar mättnaden. Därför är det extra viktigt även i det gröna köket, då vegetariska rätter tenderar att vara magra i sig. Att använda mejeri som komponent binder också ihop dina rätter.
Balansera med syra
Syrade mejeriprodukter bidrar med fräschör och krämighet som ofta är välkommet i vegetariska rätter. Du kan också använda syrade produkter för att ta upp och ned hettan i en rätt.
När mjölksyrebakterier omvandlar laktos till mjölksyra sänks pH-värdet till cirka 4,5. Eftersom alla bakterier är egna små individer bidrar de med smak, konsistens och syra på olika sätt. Läs Syraguiden och få koll på när och vilken produkt som är bäst lämpad i en rätt.
4. Fett med hett
Mejeriprodukter passar bra ihop med heta kryddor. Fettet i klarifierat smör, eller ghee, frigör fler smaker i kryddblandningar och gör rätterna mer intensiva. Mejeriprodukter kan också användas för att ta ned hettan i en rätt. Yoghurt och mjölk bryter ned det starka ämnet i t.ex chili och gör att det fäster sämre. Heta rätter är oväntat gott i värmen. Var inte rädd att ha ett kryddstarkt alternativ på sommarmenyn och balansera intensiteten med mejeriprodukter.
5. Rätt värme i värmen
Färska grönsaker har sin plats. Men det händer något när de värms upp. Att grilla grönsaker eller baka dem i ugn skapar nya smakupplevelser. Finns det något somrigare än en grillad sallad, eller en bakad silverlök?
Grönsaker har, precis som kött, en perfekt innertemperatur där de är som mest smakrika och har bäst textur. Här kan en grad spela roll för slutresultatet, läs vår temperaturguide för att lyckas med kärnan.
Rätt grön temperatur
Fundera vilken roll grönsakerna ska ha i rätten och tillaga dem därefter. Oftast är det bra att hålla innertemperaturen mellan 150–160°. Vid 180° blir råvarorna nästan brända. När grönsakerna når en innertemperatur om 120° blir konsistensen nästan som kokt och grönsakerna tappar mycket i vikt.
6. Avsluta på topp med enkla sommardesserter
Det är svårt att avstå något sött efter maten. Mejeriprodukterna som lyfter gröna rätter funkar lika bra i desserter. Smådesserter är ett smart sätt att öka merförsäljningen på då efterfrågan ofta är högre än på “vanliga” desserter. Dessutom är de enkla att göra och förbereda.
Erbjud dina gäster en len vaniljkräm som du enkelt förbereder genom att vispa grädde och Arla® Pro cream cheese var för sig. Blanda sedan ihop med vanilj- och florsocker och fördela krämen i glas och ställ kallt. Dekorera vid servering med säsongens färska bär.