Smådesserter för äldre
Små goda efterrätter och mellanmål kan hjälpa äldre med liten aptit att få i sig mer näring. Disa Molin, Årets Konditor 2018, har tagit fram lättlagade recept på baser, topping och crunch. De kan kombineras på många välsmakande sätt och allt kan lagas i enklare kök.
Ladda varje tugga
Undernäring är ett vanligt och allvarligt problem bland äldre i Sverige. Det kan bland annat leda till nedstämdhet, förvirring, ökad risk för infektion och mindre muskelstyrka. Men det är inte lätt att få i sig tillräckligt med näring när man har svårt med aptiten. Då kan det underlätta med små näringstäta mål som förstärks med läckra mellanmål och desserter. Varje tugga ska både vara god och laddad med viktiga näringsämnen.
Mejeri ger aptitlig näring
I mejeriprodukter finns fett, protein, kalcium och flera andra näringsämnen kroppen behöver. Fetare mejeriprodukter är också tacksamma ingredienser eftersom de lyfter andra smaker och ger en behaglig munkänsla. Det handlar bland annat om mejerifettets smältpunkt som gör att smakerna framträder direkt i munnen. Sockret som blandas i desserterna ger energi och kan även reta aptiten och öka hungern. För många äldre är desserter med mejeriprodukter dessutom välbekanta och förknippade med goda smakminnen.
Lite jobb, mycket guldkant
Disa Molins recept är närings- och energitäta. De är gjorda som smidiga glasdesserter som är lätta att ta fram efter middagen eller till mellanmålet. De olika varianterna av bas, topping och crunch är enkla att göra med få ingredienser. Inget kräver avancerad utrustning och mycket går att förbereda. Baserna kan till exempel förvaras i spritspåsar eller portioneras direkt i glasen.
Desserterna kan skräddarsys efter gästernas behov och önskemål. Byt bas, hoppa över en topping eller skippa en crunch om den har väl mycket tuggmotstånd för dina gäster. Med desserterna kan du både bidra med viktig näring och sätta guldkant på de äldres tillvaro.
Variera efter säsong och högtid
Välj dina ingredienser efter säsong, när de har mest smak och bäst pris. Topping med rabarber och jordgubbar passar exempelvis bäst på sommaren. Senare äppelsorter är tacksamma att använda på hösten.
Inspireras även av högtiderna och låt saffran smaksätta cheesecake-krämen vid jul. En saffransdoftande smådessert kan exempelvis vara ett mer lättätet och energitätt alternativ till lussekatt.
Lägg energi på serveringen
För gäster med liten aptit är det extra viktigt att även serveringen är tilltalande. Små glas och skålar lockar oftast mer än stora uppläggningar. Glasdesserterna är enkla att montera snyggt och aptitligt. Garnera med en färsk ört som citronmeliss om du vill göra det extra festligt.