Från standard till signatur
Upptäck hur Arla® Pro Färskost Naturell & Stabil kan lyfta dina bakverk från bas till briljans. Hilma Strömberg, Årets Konditor 2024, delar sina bästa tips – från stabila grunder till säsongens smaker och små detaljer som gör den stora skillnaden.
1. Börja med en stabil bas
– Jag brukar jobba med en eller två grundsmaker när jag skapar nya kreationer, för då har jag något att luta mig mot med alla olika delar och framförallt vet jag då vad basen i receptet ska smaka, berättar Hilma.
Arla® Pro Färskost Naturell & Stabil är en bra produkt att utgå ifrån, det är en mångsidig produkt där det är enkelt att bygga vidare med smaker, texturer och dekor.
– Den är fantastisk att jobba med – god i smaken, lättarbetad och framför allt väldigt stabil. Man behöver inte oroa sig för att den släpper vätska, vilket gör stor skillnad när man skapar bakelser och desserter.
2. Jobba med råvaror i säsong
– Smakerna är som bäst i sin prime time. En mousse med färskost som bas kan smaksättas olika beroende på säsong – jordgubbar på sommaren, äpple på hösten, citrus på vintern.
Genom att utgå från samma grund kan du göra mer på en gång, smaksätta på olika sätt och därmed skapa ett bredare utbud med samma bas. Samtidigt sparar du tid, minskar svinn och är kostnadseffektiv, eftersom råvarorna ofta är billigare när de är i säsong. Jobba också med dekor i säsong, som bär, och komplettera med klassiska dekorer som choklad och örter som fungerar året runt.
– Att jobba i säsong visar att du tar ansvar och arbetar hållbart, fortsätter Hilma. Kvalitet, smak och konsistens blir dessutom alltid bättre när råvarorna används vid sin bästa tidpunkt.
3. Våga hålla det stilrent
– Det är de små detaljerna som gör stor skillnad och skapar en wow-effekt. Jag tycker det är tilltalande när det är stilrent och elegant – några enkla chokladlöv eller en stilren sprits kan verkligen höja bakverk.
Arla® Pro Färskost Naturell & Stabil passar utmärkt för sprits eftersom den är lätt att hantera, håller formen länge och ger en elegant finish. Samma grundprodukt kan användas både som fyllning och dekor – från bas till briljans – och håller sig stabil även när bakverket står framme, utan att släppa vätska.
Det lilla extra i smak, textur eller dekor kan dessutom förvandla ett gott bakverk till något extraordinärt – och skapa mervärde som gästerna gärna betalar lite extra för.
4. Satsa på smak & textur
– Smaksättning, textur och dekor är alla viktiga delar. Men smakar det inte gott, kommer gästerna inte tillbaka – och då spelar det ingen roll hur fin bakelsen eller desserten är. Att jobba med bra råvaror är A och O samt att smaken är tydlig och ren. Därför håller jag mig till max två grundsmaker i en bakelse, som får vara den röda tråden genomgående.
Att ha olika texturer är också viktigt, så det inte blir samma konsistens genomgående. Jobba med olika mousser och krämer som har olika konsistenser och textur. Du kan också använda till exempel krossade nötter i en botten eller låta bitar av bär vara kvar i en kompott. Krisp går att addera med ett smul.
Du kan också göra det lilla extra genom att göra allting från grunden och hoppa över halvfabrikaten. Berätta för gästen att bakverket är gjort med omsorg – det stärker storyn bakom varje skapelse och gör upplevelsen minnesvärd. Det kommer dina gäster att märka och vill komma tillbaka för!
5. Låt färskosten leda vägen
– Jag älskar att jobba med mejeri och här är färskost en favorit att använda, framför allt Arla® Pro Färskost Naturell & Stabil! Med den här produkten som bas kan du skapa allt från glass, kräm och mousse till eleganta dekorer. Den är mångsidig, lätt att smaksätta och fungerar i många olika typer av bakverk. Du kan göra i princip vad du vill!
Inspireras av Hilmas recept nedan och se hur du kan ta dina kreationer från bas till briljans – både i smak, textur och presentation.